Zelf gebouwd: een tweede huisje vlakbij huis

Steeds meer jonge gezinnen kiezen voor een vaste plek om vakantie te vieren. Lieke en Robert uit Waalwijk pakten het groots aan: zij bouwden een compleet nieuwe stacaravan, een sfeervol tweede huisje vlakbij huis voor hen en hun vijf kinderen: Meis, Dijk, Keesje en de kleine tweeling Beer en Maas.

We houden van die vibe van kamperen. Even ontsnappen aan de drukte van alledag, lekker met elkaar, geen wasmachine die piept, niemand die aan de deur staat. Op de camping heb je veel meer tijd voor de kinderen – gezellig spelen op het veld -, voor elkaar — goede gesprekken bij het kampvuur – en heb je zelfs nog tijd over om een boek te lezen! Dat is toch heerlijk!
Wij kiezen voor een camping dichtbij huis omdat Robert in de zomervakantie moeilijk vrij kan krijgen. Met onze seizoensplaats vorig jaar op Distelloo konden we toch de hele zomer vakantie vieren met de kinderen en hij kon gemakkelijk vanuit daar naar zijn werk. Dat beviel erg goed, maar met zevenen in een kleine caravan is toch wel behelpen. Daarom bouwden we onze eigen caravan.”

Ouderwets gezellig: familievakantie in een bungalow

Al zo’n 20 jaar zijn ze graag geziene gasten op Camping Distelloo: de familie Langeveld uit Den Haag. Ouders Len en Charles hebben een vaste plek en ook hun zoon Arold is vaak te vinden in zijn ‘keet’. Die gezelligheid, de mooie herinneringen en het feit dat haar kinderen nog steeds met veel plezier meegaan, maakt dat hun dochter Heleen ook met regelmaat terugkeert naar ‘hun familiebos’ in Helvoirt. Al jaren huurt ze in de meivakantie samen met een bevriend gezin de 8‐persoons bungalow. Degene die vrij is, geniet er van de rust. Degene die moet werken of huiswerk heeft doet dat vanuit daar.

We zijn met twee gezinnen maar vaak met meer. De hele week dat we hier zijn, is het een zoete inval. Vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen komen langs en blijven een nachtje logeren, vrienden komen een dagje over. Gisteren zaten we hier gezellig met 20 man te barbecuen in de bungalowtuin.

We overwegen wel eens om ergens anders heen te gaan. Een luxer park waar meer activiteiten zijn voor de kinderen. Maar als ik het mijn kinderen vraag, gaan ze het liefst hierheen. Ze tellen letterlijk de nachten totdat we weer gaan. Dat is gezien hun leeftijd toch wel heel bijzonder. Er is weinig, dat is het mooie van Distelloo. Kinderen van alle leeftijden zoeken elkaar op en vermaken zich samen. Zelfs als je 15 bent sta je dan opeens op het springkussen of speel je verstoppertje in plaats van rond te hangen in een game room of wifi‐ruimte. Er zijn geen ‘stadse spelregels’, geen puberissues. Je kunt alleen lekker buiten zijn en vies worden.”

Optimaal genieten van je vrije tijd

Anke uit Haaren is vaak met haar beste vriendin te vinden op de camping. Deze zomer, na eerdere bezoeken, besloten ze het hele seizoen mee te pikken en een seizoensplaats te boeken.

Wij wonen op een steenworp afstand van de camping maar genieten hier met onze gezinnetjes optimaal van onze vrije tijd. Thuis blijf je toch in je werkritme. Je checkt nog even je mail of bent bezig met het huishouden. Hier komen we lekker tot rust en de kinderen hebben de tijd van hun leven. Fijn aan een seizoensplaats vinden wij dat het flexibel is. We komen alleen als de zon schijnt en qua kosten valt het reuze mee omdat je alleen betaalt als je er bent.” “En”, voegt ze er lachend aan toe: “Als je vaker komt, krijg je je eigen bingokruk! Die hebben we direct gereserveerd met onze plekken. Die avonden vinden we fantastisch, daar kijken we echt naar uit. Dan zorgen we voor een oppas op het veld en maken we er een gezellige nacht van!”

Direct een vakantiegevoel: thuiskomen in ‘ons bos’

Een grote open plek met twee stacaravans. Gezellige veranda’s eraan. ’s Avonds de houtkachel aan met een glaasje wijn erbij. Wat wil een mens nog meer? Dat dachten ook deze bevriende gezinnen uit Waalwijk: Eefje, Carlo en Dax & Arjan, Lilian, en Storm uit Waalwijk. Na de nodige ‘weekendjes Helvoirt’ kozen zij voor een vaste plek op de camping.

Als het even kan, zijn wij op de camping. Wij werken veel, geregeld ook op zaterdag. Als je dan ‘thuiskomt’ op de camping – eigenlijk is het meer ‘ons bos’ – heb je direct een vakantiegevoel. Al blijven we maar een middag of een nacht. Dat zijn heerlijke weekenden. We kozen heel bewust voor een groene camping. Steentjes zoeken, eekhoorntjes tellen, vissen in het kanaal. Onze kinderen vermaken zich hier altijd. Zonder televisie en zelfs de iPad hoeft niet meer mee. Daar hebben ze hier toch geen tijd voor.”

Als stadsmensen genieten we het meest van de kleine dingen

Len en Charles uit Den Haag zijn vaste gasten sinds 1991. Deze vieve tachtigers hebben inmiddels hun tweede stacaravan op de camping. Zoon Arold heeft hun eerste betrokken.

Wij hebben hiervoor altijd aan het water gestaan, maar op een gegeven moment wilde ik anders”, vertelt Len. “Ik wilde naar het bos. Naar een plek waar we zomer en winter terecht konden. Ik kon toen bij toeval een afgeschreven bouwkeet kopen. Een enorme joekel. En voor heel weinig geld, dat ding stond al jaren in de weg. Het was een sensatie toen dat gevaarte op een oplegger hier het bos werd ingereden. Een heel project, maar wat hebben we er een plezier voor terug gekregen. Fijn aan Distelloo is de vrijheid die je krijgt om er echt je eigen plek van te maken. Ze nemen het allemaal niet zo nauw; alles is bespreekbaar zolang je maar je gezond verstand gebruikt.
Het meest geniet ik van het buitenleven. In de omgeving zitten tal van boerderijen waar je altijd welkom bent om verse asperges, pompoenen, bosbessen en aardbeien te halen. Of je fietst naar de geitenboerderij voor melk en yoghurt. Dat soort kleine dingen maakt het leven leuk voor ons stadsmensen.”

Als het kan elk weekend even weg van de drukte van alledag

Dick uit Zoetermeer: “Wij ontdekten de camping via mijn zusje. Begonnen met een simpele stacaravan, maar hebben die inmiddels ingeruild voor een wat luxer model. In het seizoen zijn we hier bijna ieder weekend. Even weg van de drukte van alledag. Genieten van het Brabantse sfeertje en de natuur. Onze meiden vermaken zich ook goed. Ze gaan naar de manege, picknicken met hun vriendinnen bij het zwembad en kunnen op de fiets naar de Efteling.“

Het is hier geen commerciële kermis en dat past bij ons. We genieten van de kleine dingen. Van de merel die in onze tuin broedt en de natuur die bloeit.“

Laagdrempelig en ongedwongen

Mike en Saskia uit Amsterdam: “Distelloo is niet voor iedereen. Als je hier het campingterrein voor het eerst oprijdt, heb je het of je hebt het niet. Als je het hebt dan ben je hier je hele leven. Wij zijn hier als het even kan elk weekend. Onze plek is echt van ons. We hebben het eigen gemaakt. Fijn dat dat kan. Dat je niet verplicht bent een duur chalet te kopen of je tuin aan te leggen volgens een bepaald stramien. Dat maakt het laagdrempelig en ongedwongen.“

Voor ons is het een must om af te wisselen tussen de hectiek van Amsterdam en de rust van Distelloo. Bovendien vinden we het belangrijk dat onze kinderen weten wat natuur is.“

Peter en Elvira uit Rossum

Mooiste van de camping vinden wij hoe je staat. Het is hier prachtig onder de bomen en je wandelt zo van de camping af de natuur in.“

Familie Simonetti

We houden hier voor het eerst familieweekend. Vooral omdat het voor ons centraal ligt, maar het bevalt prima. Open velden, geen heggen tussen de plekken of hokjes waar je je in moet wringen. Zo kunnen we allemaal gezellig bij elkaar staan. Het is een eenvoudige camping met toch verrassend veel faciliteiten.“

Franka en Peter uit Ammerzoden

We komen hier eigenlijk maar voor twee dingen: wandelen en fietsen. Lekker mountainbiken in de duinen. Meer hebben we niet nodig.“